Unica şansă a României de a juca un rol global în domeniul inovării în tehnologie medicală ar putea fi Inteligenţa Artificială. Ea presupune investiţii minime în infrastructură, cu câştig maxim. Este nevoie însă de investiţii în educaţie şi, cel mai important, de o viziune la nivel decizional.

Inovaţia în domeniul tehnologiilor medicale câştigă tot mai mult teren în lume, Inteligenţa Artificială (IA) venind cu o contribuţie majoră în managementul pacientului, al spitalului, dar şi al sistemului medical în ansamblul său. Este momentul ca şi românii să înţeleagă care sunt beneficiile şi impactul pozitiv al acesteia în sănătate.

Anual, în lume se desfăşoară diverse manifestări ştiinţifice în domeniul inovării în tehnologia medicală. De ceva vreme, România a intrat şi ea în grupul select al ţărilor în care sunt organizate astfel de evenimente. Şi asta datorită unui inginer român cu doctorat în Franţa,
Elena Ovreiu, care a fondat Şcoala Internaţională de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA), împreună cu doi importanţi parteneri străini, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society (MICCAI) şi European Society of Medical Imaging Informatics (EuSoMII).

Anul acesta se desfăşoară a cincea ediţie a SSIMA, la Bucureşti, în perioada 16-20 septembrie, evenimentul fiind organizat de Asociaţia GOMITech împreună cu MedicHub şi în parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucureşti, UMF „Carol Davila” din Bucureşti, Institutul „Technion” din Israel şi Universitatea de Tehnică din Eindhoven, printre parteneri regăsindu-se şi Ambasada Israelului în România.

În exclusivitate pentru „Viaţa medicală”, Elena Ovreiu vorbeşte despre temele care vor fi dezbătute în cadrul acestui eveniment, dar şi despre potenţialul ţării noastre în ceea ce priveşte implementarea IA în domeniul medical.

Elena Ovreiu a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Politehnicii din Bucureşti în 2009. În paralel a urmat şi cursurile Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE. Facultatea a terminat-o în Singapore, la Nanyang Technological University, acolo unde şi-a realizat proiectul de diplomă în prelucrare de imagini.

A continuat cu un doctorat în Franţa în imagistică computaţională şi apoi s-a perfecţionat în domeniu prin stagii în diverse alte universităţi din Israel, Columbia şi China. Din 2013 este lector la Politehnica Bucureşti, antreprenor şi preşedinte al GOMITech, ONG care susţine inovaţia în tehnologie medicală.

România, un hub de inovaţie

Deja vorbim de tradiţie în cazul SSIMA – anul acesta organizaţi a cincea ediţie. Ce înseamnă acest eveniment pentru România?

SSIMA 2019 este singurul eveniment din Europa Centrală şi de Sud-Est, derulat sub egida MICCAI şi EuSoMII. SSIMA devine astfel „un festival” de inovaţie în tehnologia medicală, în care există mai multe componente: componenta academică – trei şcoli de vară (pentru medici, pentru ingineri, dar şi pentru elevi de liceu) –, dar şi componenta de business, unde vor fi prezente companii inovatoare din domeniul sănătăţii. Faptul că MICCAI şi
EuSoMI se asociază cu evenimentul nostru şi îl promovează în toată lumea înseamnă că văd un potenţial în această parte a Europei şi acest lucru ne bucură.

Care a fost motivaţia organizării unei asemenea şcoli?

Ne-am dorit ca România să devină un hub de inovaţie în tehnologie medicală în regiune. Şi, desigur, primul pas în acest demers este educaţia. Înainte de a face inovaţie, la orice nivel (startup-uri, companii sau mediul academic), trebuie să creăm o masă critică de oameni educaţi în acest domeniu. Mai mult decât atât, este important să formăm o comunitate de medici, ingineri şi oameni de business în România.

Aţi avut un model care v-a inspirat?

Ideea mi-a venit după ce m-am întors din Franţa, unde făcusem doctoratul în domeniu, apoi am lucrat în Israel, China – înainte fusesem în Singapore – şi am văzut că în toate ţările acestea se punea accentul pe inovaţie în tehnologia medicală şi se alocau bugete foarte mari. Mai mult decât atât, am ales să mă specializez în domeniul acesta în urma participării la un astfel de eveniment internaţional, pe când eram studentă la Politehnica din Bucureşti. Organizând şi în România ceva de genul acesta, mi-am dorit să pot schimba, la rândul meu, destine.

De ce credeţi că România ar putea să devină un astfel de hub?

Deoarece consider că avem resursele umane pentru aceasta. Avem informaticieni şi medici foarte buni pe care şcoala românească îi produce, de multe ori, pentru toată Europa de Vest. Mai mult decât atât, sunt mulţi cercetători de origine română la universităţi de prestigiu, precum Harvard, MIT, care îşi doresc să ţină legătura cu România şi să colaboreze cu specialişti din ţară. Şi acest lucru este demonstrat prin prezenţa lor la evenimentul SSIMA. Pe lângă faptul că avem resurse umane, problemele din sistemul medical românesc ne oferă un teren fertil pentru a dezvolta proiecte în acest domeniu.

Aţi pornit singură în acest demers?

Din România, da, dar am avut doi parteneri de marcă din străinătate: profesorul Alfred M. Bruckstein din Israel, de la Institutul „Technion”, şi profesorul Bart ter Haar Romeny, de la Universitatea de Tehnică din Eindhoven, considerat unul dintre pionierii imagisticii medicale din Olanda. Ambele ţări sunt huburi globale în tehnologie medicală. Ulterior, în 2017, am înfiinţat, împreună cu cei doi profesori, un ONG – GOMITech – prin intermediul căruia organizăm evenimentul, alături de partenerii noştri.

Interes major pentru zona de business

Această ediţie vine cu noutăţi?

Este o ediţie mult mai complexă, având mai multe sesiuni şi evenimente care se vor desfăşura în paralel: un masterclass de IA, sesiuni de hands-on organizate de reprezentanţii industriei, un eveniment dedicat startup-urilor medicale din regiune, sesiuni în comun pentru medici şi ingineri. Pentru prima dată, organizăm şi o conferinţă care se adresează factorilor decizionali din România, precum reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, managerilor de spitale şi nu numai. La această conferinţă am invitat ca vorbitori pionieri ai tehnologiei medicale din ţări precum Anglia, Israel, Olanda, care vor prezenta modelele de inovaţie folosite în ţările lor şi implicarea guvernelor în susţinerea tehnologiei medicale. SSIMA a devenit foarte atractivă şi pentru zona de business: unele dintre cele mai inovatoare companii medicale din lume îşi vor prezenta soluţiile într-un panel dedicat. Mai mulţi reprezentanţi ai unor fonduri de investiţii în MedTech din Silicon Valley şi Israel şi-au anunţat participarea la eveniment. Atât companiile, cât şi investitorii se pot conecta cu piaţa din România, cu startup-urile de la noi, ajutând astfel la dezvoltarea domeniului în ţară. De-a lungul timpului am primit mai multe solicitări de la astfel de companii, universităţi, investitori de a colabora cu spitale sau universităţi din România.

Ce teme veţi aborda în sesiunile comune medici-ingineri?

Săptămâna SSIMA va începe cu un masterclass în Deep Learning (DL), un subdomeniu al IA cu aplicaţii deosebite în radiologie. Profesorul Bart Romeny va prezenta conceptele de bază ale DL şi aplicaţiile acesteia în medicină. O altă sesiune comună va viza etica şi legislaţie – cum obţinem date medicale pentru cercetare, care este responsabilitatea legală a medicului care foloseşte o soluţie cu IA.

Locul unde ideile se pot pune cap la cap

În România, dacă un medic ar dori să se implice într-un asemenea proiect, ar avea cum s-o facă?

Din păcate, în România nu avem centre de cercetare dedicate acestui domeniu. În schimb, există grupuri de cercetare în universităţi tehnice care dezvoltă proiecte de tehnologie medicală şi, de asemenea, sunt şi câteva startup-uri care dezvoltă soluţii medicale. Este adevărat că prezenţa lor este similară cu cea a unor oaze în deşert, dar este un început şi sperăm să avem cât mai multe astfel de proiecte. Aceste echipe, în mare parte tehnice, au mare nevoie de colaborarea cu medicii. Prin SSIMA ne dorim crearea unei platforme care să conecteze medicii interesaţi de inovaţie cu echipele tehnice care au nevoie de expertiză medicală în echipa lor.

Mai concret…

Mi s-a întâmplat, de curând, să întâlnesc un medic rezident care dezvoltase o proteză de mână. A implementat de unul singur componenta hardware, pentru că nu a găsit o echipă care să îl ajute din punct de vedere tehnic. În acelaşi timp, studenţii de la Politehnică dezvoltau o proteză asemănătoare şi căutau cu disperare un medic cu care să colaboreze. Astfel de oameni – atât din ţară, cât şi din străinătate – ajung să lucreze împreună folosind platforma SSIMA. De asemenea, startup-urile care sunt în căutare de investitori, care vor să aducă în echipa lor consultanţi de renume sau vor să îşi cunoască mai bine competiţia internaţională, o pot face prin intermediul SSIMA.

Banii bine direcţionaţi pot face minuni

Când e vorba de inovaţie, cercetare, trebuie să ne gândim şi la bani. Este nevoie de bani mulţi în acest domeniu?

Depinde ce vrem să facem. Dacă ne dorim să dezvoltam soluţii software care folosesc IA, nu este nevoie de investiţii mari. Avem nevoie de date medicale pe care le obţinem din spitale, de resursă umană, inclusiv pentru pregătirea datelor, şi de putere de calcul. Dacă ne dorim să dezvoltăm echipamente medicale, atunci evident că este nevoie de investiţii mult mai mari. Consider că cea mai urgentă şi ieftină investiţie este în pregătirea de specialişti în IA şi punerea la dispoziţie a datelor medicale din spitale, astfel încât să poată fi folosite de echipele care dezvoltă soluţii medicale.

În final, ce v-aţi dori să înţeleagă participanţii de la acest eveniment?

În primul rând, faptul că IA nu o să înlocuiască medicii, dar medicii care nu folosesc IA sigur vor fi înlocuiţi de cei care folosesc IA. Şi atunci, nu pot să nege prezenţa IA în medicină, ci trebuie s-o adopte. Mulţi medici se tem că vor fi înlocuiţi de IA. Din contră, sistemele ghidate de IA vor lucra ca un asistent al medicului, dar niciodată nu vor înlocui medicul. În schimb, îi vor uşura viaţa în multe privinţe.

Interviu realizat de Dan Dumitru Mihalache pentru Viata Medicala